בשנת 2009 נוצר מטבע מסוג חדש – הביטקוין. מטבע וירטואלי מבוזר, שאינו כפוף לשום ממשלה או בנק מרכזי, ומבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין. ביטקוין, שנחשב בעיני רבים כ"זהב הדיגיטלי", התחיל מהפכה פיננסית גלובלית, והפך לאחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת בעולם ההשקעות והטכנולוגיה. אז מה זה בעצם ביטקוין ואיך הוא עובד? המדריך הזה יעשה לכם סדר.

מאפייני הביטקוין

ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי מבוזר שפועל ללא תלות בבנק מרכזי או בגוף שלישי. הוא מאפשר העברת ערך באופן ישיר בין משתמשים ברשת ללא צורך במתווכים. ביטקוין מתאפיין במספר תכונות ייחודיות:

איך ביטקוין עובד?

ביטקוין מבוסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין – מאגר מידע מבוזר ובטוח המורכב משרשרת בלוקים. כל בלוק מכיל אוסף של עסקאות מאומתות. הבלוקים מקושרים זה לזה באופן מוצפן, כך שלא ניתן לשנות את המידע בדיעבד. כל עסקה בביטקוין מפורסמת לכלל הרשת, מאומתת ומוכנסת לבלוק חדש על ידי "כורים". כורי ביטקוין הם משתתפי הרשת שמנסים לפתור בעיות מתמטיות באמצעות כח מחשוב על מנת ליצור ולאמת בלוקים חדשים. הכורה שמצליח זוכה לתגמול בביטקוינים. הקוד של הביטקוין מוודא שכורים רבים פועלים במקביל, מה שמקשה על רמאות ושיבוש הרשת. הציבור יכול בכל רגע להשוות את עותק הבלוקצ'יין שברשותו לזה של כורים אחרים – שיטה המאפשרת שקיפות ובקרה.

מחיר הביטקוין והעברתו בין משתמשים

מחירו של ביטקוין נקבע לפי היצע וביקוש בבורסות מטבעות דיגיטליים בהן הוא נסחר. שוק הקריפטו, גדל באופן משמעותי בשנים האחרונות, ויצר מיליונרים חדשים רבים בזכות העלייה המהירה בערך המטבעות הדיגיטליים והפופולריות הגוברת שלהם. מחיר הביטקוין אינו מפוקח על ידי בנק מרכזי או גוף רשמי אחר, ולכן הוא ידוע בתנודתיות גבוהה ויכול לעלות או לרדת בחדות בפרקי זמן קצרים יחסית.  העברת ביטקוין מתבצעת באופן ישיר בין משתמש למשתמש (P2P), כאשר לכל משתמש יש "כתובת ביטקוין" ייחודית. בעת ביצוע עסקה, משדר השולח הוראה לרשת המציינת את כמות הביטקוין שמועברת ואת כתובת הנמען. לאחר האימות, מופחתת הכמות מארנק המשלם ומועברת לארנק המקבל.

 

 

כיצד ניתן לרכוש, לסחור ולהחזיק ביטקוין?

קיימות מספר דרכים עיקריות לרכישת ביטקוין, בהן:

  1. בורסות מטבעות דיגיטליים – פלטפורמות מקוונות המאפשרות קנייה, מכירה והחלפה של ביטקוין ומטבעות אחרים תמורת מטבע פיאט (דולר, שקל וכד') או מטבעות דיגיטליים אחרים. יש לבחור בבורסה מהימנה עם אמצעי אבטחה טובים.
  2. עמדות ביטקוין (ATM) – מכשירים הדומים לכספומטים, הפרוסים במספר מדינות בעולם ומאפשרים לרכוש ביטקוין תמורת מזומן או כרטיס אשראי.
  3. העברה אישית (P2P) – החלפת ביטקוין באופן ישיר מאדם לאדם תמורת מזומן, העברה בנקאית, שירותי תשלום מקוונים ועוד.
  4. כרייה עצמאית – תהליך מורכב הדורש ציוד ותוכנה יעודיים. עקב הקושי והתחרותיות הרבה כיום, שיטה זו רלוונטית רק לבעלי ידע טכני רב ומשאבים.

מהי כריית ביטקוין?

כרייה (Mining) היא תהליך אימות העסקאות ברשת הבלוקצ'יין ויצירת מטבעות חדשים. הכורים מתחרים זה בזה בפתרון בעיות מתמטיות מורכבות הדורשות עוצמת חישוב אדירה. בכל פעם שנמצא פתרון, נוצר בלוק חדש בשרשרת הבלוקים. הכורה מקבל תגמול בצורת ביטקוינים חדשים וכן עמלות העסקאות שנכללו באותו בלוק. כך מתווספים ביטקוינים חדשים למחזור. עם השנים והגידול בכמות הכורים, הפכה ההתחרות לקשה יותר. הקושי לפתירת החידות המתמטיות גדל, והציוד הנדרש נהיה יעודי ומתקדם יותר. כיום, כריית ביטקוין ריווחית בעיקר לחברות שמתמחות בכך ופועלות במדינות עם עלויות חשמל נמוכות.

סוגי ארנקים דיגיטליים להחזקת ביטקוין

לאחר שרוכשים ביטקוין, יש לאחסן אותו בארנק דיגיטלי מאובטח. חשוב להתאים את סוג הארנק לצרכים שלנו ולהקפיד על אמצעי אבטחה נאותים, כמו גיבוי, הצפנה וסיסמאות חזקות. ישנם מספר סוגים עיקריים של ארנקים:

מיסוי ורגולציה על ביטקוין ומטבעות דיגיטליים

היחס הרגולטורי והמיסויי כלפי ביטקוין ומטבעות דיגיטליים משתנה בין מדינות. בישראל, רשות המסים פרסמה הנחיות לפיהן יש לשלם מס על רווחים משינוי השער בעת המכירה. מבחינה רגולטורית, המגמה בעולם היא לקראת הגברת הפיקוח הממשלתי והתאמה לדרישות המוטלות על שירותים פיננסיים מסורתיים, כגון בדיקת זהות הלקוח (KYC), דיווחי הון, רישיון עסק ועוד. זאת במטרה לצמצם את השימוש הלא חוקי בביטקוין ולהגן על המשקיעים. כדאי לוודא שפועלים בהתאם לחוק בכל פעולה שקשורה למטבעות דיגיטליים בעזרת חברות עם התמחות בקריפטו כמו בלוקסטקס. כך ניתן להבטיח שהבנקים יקבלו כספים מהשקעות הקריפטו לחשבון ודיווח נכון לרשויות המס.

לסיכום

ביטקוין מהווה הזדמנות מעניינת לאור עליית הערך שלו בשנים האחרונות ובמקביל שחיקת ערכם של השקל והדולר. חשוב להבין את הטכנולוגיה, הסיכונים והמגמות המשפיעות על שוק הקריפטו לפני ביצוע כל השקעה. מומלץ להתייעץ עם גורמים מקצועיים, לבצע ניתוח שוק מעמיק ולפזר את ההשקעות כדי להפחית את הסיכונים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות למומחה בתחום בלבד.