הקורונה ושוק העבודה

התפרצות נגיף הקורונה בישראל הובילה ללא מעט מהלכים שהשפיעו על שוק העבודה באופן ניכר. ההשפעה ניכרת הן בקרב עובדים שכירים והן בקרב עצמאיים, בין היתר בשל אי הוודאות שאופפת את המשק, והמעבר לעבודה מהבית. שנת 2020 הייתה שנה לא פשוטה למשק הישראלי, שחווה טלטלות רבות. עסקים רבים נסגרו או פשטו רגל, לא מעט עובדים הוצאו לחל"ת, ורבים מצאו את עצמם מובטלים. איך השפיעה הקורונה על שוק העבודה? מאמר בנושא.

מעט משרות זמינות, מחפשי עבודה רבים

אחת ההשלכות המורכבות של תקופת הקורונה היא גל הפיטורין האינטנסיבי שאפיין את שנת 2020. בשל סגירת חלקים נרחבים מהמשק, עובדים רבים הוצאו לחל"ת או פוטרו, ובכך כמות המובטלים בישראל גדלה, ועמה גם כמות דורשי העבודה. במקביל, עסקים רבים צמצמו את כוח האדם, הן בשל כמות ההכנסות שקטנה באופן משמעותי, והן בשל היעדר הצורך בכמות גדולה של עובדים, ועל כן, כיום יש מעט משרות פנויות, אך מחפשי עבודה רבים.

חברת דיאלוג, היא אחת מחברות ההשמה הבולטות בתחום ההייטק, ופה נעצור לציין כי המומחים של דיאלוג אומרים שהתפרצות הקורונה בהחלט הציבה אתגרים בפני לא מעט דורשי עבודה, ועל כן, תהליכי חיפוש העבודה חייבים להיעשות באופן מושכל. מסמך קורות החיים של מחפשי העבודה חייב להיות מדויק ואפקטיבי, בין אם מדובר בתחומי ההייטק ובין אם מדובר בתחומי תעסוקה אחרים. על המסמך להכיל את כל המידע הרלוונטי בהתאם למשרה שאליה מבקשים להתראיין, כשכמובן יש לוודא שאין שגיאות כתיב או טעויות איות. נוסף לכך, מומלץ לבצע מעקב אחר קורות החיים שנשלחו למעסיקים פוטנציאליים, כשניתן לעשות זאת באמצעות כלים טכנולוגיים שונים. זה יסייע לייעל את התהליך ולהפוך אותו למסודר ועקבי. אגב, זה רלוונטי לכל סוגי הענפים, גם עבור תהליכי חיפוש עבודה במגזר הציבורי, וכמובן גם עבור המגזר העסקי.

מגמת ירידה בשכר החודשי

כחלק מהשפעות הקורונה, ניכר כי השכר החודשי הממוצע של השנה האחרונה נמצא במגמת ירידה מאשר בשנים שקדמו לה, ובהחלט ניתן להסביר זאת באמצעות הירידה בהיקף ההכנסות של עסקים רבים. הפערים הללו נובעים גם בשל שינוי או צמצום היקף המשרות, וזה רלוונטי כמעט לכל תחומי התעסוקה השונים (למעט מספר ענפים מצומצם).

יש משרות פנויות, אך אינן מתאימות לכולם

לא מעט ממחפשי העבודה טוענים שתהליך חיפוש העבודה הפך למייגע וארוך, בשל המחסור בעבודות שמתאימות להכשרתם ולתחום המקצועי שלהם. רבים ציינו שהם מוכנים להתפשר על תנאי השכר או תנאי המשרה, אך העבודות שמוצעות בשוק, אינן הולמות את ההשכלה המקצועית שלהם. עם זאת, ראוי לציין שיש לא מעט דורשי עבודה שהחליטו ללמוד תחומים חדשים ולבצע הסבת מקצוע.

הילדים בבית, והקושי לצאת לעבודה מתעצם

מגמה נוספת שהשפיעה על שוק העבודה בשנה האחרונה היא סגירת מערכת החינוך (גם אם לסירוגין), ומעבר ללימודים מהבית. הורים לילדים קטנים התקשו למצוא את האיזון בין השהות עם הילדים בבית לבין העבודה, ולא מעט מהם נאלצו לוותר על עבודתם בשל כך, או לעצור את תהליכי חיפוש העבודה, מה שהעמיק את המשבר הכלכלי וגרם ללא מעט הורים להישאר בבתים ולהגיש בקשות לקבלת קצבת אבטלה.

מעבר לעבודה מהבית

לצד גל הפיטורין והעלייה בכמות דורשי העבודה, יש לא מעט עובדים שהצליחו לשמור על מקום עבודתם. עם זאת, גם עבורם חל שינוי, זאת בשל העובדה שרבים מהם עברו לעבודה מהבית. ייתכן ומדובר במגמה חיובית שתשתרש גם לאחר תום המשבר, אך אין ספק שתהליך המעבר לעבודה מהבית לא היה פשוט, והיה כרוך באתגרים שונים.

ומה לגבי עצמאיים?

פערים בין עובדים שכירים לבין עצמאיים היו מאז ומעולם, אך בימי הקורונה הפערים הללו התעצמו, זאת בשל העובדה שעצמאיים אינם זכאים לקבל דמי אבטלה מהמדינה. נכון, הממשלה העניקה מענקים לבעלי עסקים, אך גם המענקים הללו היו כרוכים בתנאי זכאות מסוימים (כך שלא כל העסקים עמדו בתנאים). חשוב לציין כי הכנסותיהם של עצמאיים רבים ירדו באופן ניכר במהלך שנת 2020, ורבים מהם אף נאלצו לסגור העסק בשל חובות שהלכו והצטברו.

שנסכם?

אם נסתכל על כל הנתונים שצוינו מעלה, ניתן לראות את השינויים העיקריים שחלו בשוק העבודה בעקבות התפרצות נגיף קורונה, שינויים שהשפיעו הן על עובדים עצמאיים והן על עובדים שכירים. כל שנותר לנו הוא לקוות שבמהלך השנה הקרובה המשק יתאושש ונוכל לראות מגמת שיפור.