השגת חוות דעת של מומחה רפואי, מהווה חלק חשוב בהיערכות להגשת תביעה על רשלנות רפואית. אך מסתבר, שלא תמיד ניתן להשיג מומחה למטרה זו. לפעמים הם זמינים, אבל פשוט לא מעוניינים. מה מפריע להם?

דוגמה להמחשה

גניקולוגיה ומיילדות הם בין התחומים הבולטים ביותר, בכול הנוגע לתביעות רשלנות רפואית. אם נדגים את הנקודה שהעלנו מתחום זה, אפשר להתחיל מהשאלה, מתי בכלל נזק שנגרם בהריון או בלידה, מהווה מקרה של רשלנות רפואית? התשובה על כך עשויה להיות מורכבת למדי והיא תדרוש התעמקות בפרטי המקרה הספציפי וגם סיוע מקצועי של עורך דין שמתמחה בכך. להרחבה, תוכלו למצוא את המידע באתר הבא כעזר שימושי. במידה ונראה מבחינה משפטית שיש עילה לתביעה על רשלנות רפואית, עולה נושא חוות הדעת הרפואית. נאמר שבמקרה הנדון, מדובר באבחון שגוי של סימפטומים של קורפוס קלוסום פגום. ה-Corpus callosum ("כפיס המח") מתווך בין שני חלקי המח וחשוב לעקוב אחר התפתחותו, מאחר שהיא משליכה על התפקוד הקוגנטיבי. לעתים, קורפוס קלוסום פגום לא יזוהה או שהוא יאובחן בטעות כדבר אחר. אם חושדים שכך היה, דרושה כעת חוות דעת של רופא מומחה אחר, אשר יבדוק את פרטי המקרה ויאשר שאכן הייתה כאן רשלנות, מהבחינה הרפואית. כאמור, לא תמיד ניתן יהיה לאתר מומחה מתאים, אשר יסכים לתת חוות דעת ולהופיע בבית המשפט.

למה הם לא מעוניינים?

עקרונית, מדובר בעיקר על חוסר רצון לפעול נגד קולגות ומול מוסדות רפואיים חזקים (לעתים מוסד רפואי נתבע ולא רופא). הם עשויים להרגיש שלא בנוח לתת חוות דעת שמציגה קולגה כמי שהתרשל. ישראל היא מדינה קטנה יחסית, כך שישנו סיכוי לא קטן, שהמומחה הרפואי מכיר את הרופא הנתבע מלימודי רפואה או מרקע קודם אחר. לגבי חוות דעת נגד מוסד רפואי חזק, המומחים עשויים לסרב לעשות זאת מול מוסד שמולו הם עובדים כעת או לחשוש שיפגעו סיכוייהם לעבוד איתו בעתיד. כמו כן, חוות דעת שתתרום מאוד לקבלת התביעה, עשויה להתפרסם ולהביא לגל של תביעות דומות (והיו מקרים שהתפרסמו באתרי חדשות מובילים), דבר שיעורר עוד יותר טינה כלפי המומחה שמעיד.

שתיקת הרופאים - התופעה שפוגעת בנפגעי רשלנות רפואית

כיצד ניתן להתמודד עם תופעה זו?

האם ניתן פשוט לא להגיש חוות דעת מומחה? לרוב בית המשפט לא יאפשר זאת. לחוות דעת כזו גם יש חשיבות קודם כול עבורכם – תמיכה בטענותיכם. חיוני להבין, שמה שנראה לכם כרשלנות, עשויה להיות טעות לגיטימית או להיות מסובכת מאוד להוכחה.

מתי כדאי לטפל בהיבט זה? בהקדם! ההמלצה הכללית, היא כמה שפחות לעכב את תהליכי ההיערכות לתביעה. לטפל בכך, כול עוד הדברים קרובים להתרחשות המקרה, ככול הניתן. התייעצו בהקדם עם עו"ד ואם יוחלט להגיש תביעה, תוכלו להשקיע את הזמן ולחפש ולנסות לדבר, עם מומחים רפואיים מתאימים. ייתכן שלבסוף תמצאו את המומחה המתאים, שהוא גם בעל רקע רלוונטי גם מוכן לשתף פעולה.

מה לגבי הזמנת מומחה מחו"ל? זה הוא לכאורה פתרון מצוין, אשר עוקף את הסיבוכים שציינו. מצד שני, מדובר בתהליך יקר מהרגיל ומסורבל.

מה יקרה אם גם לא נמצא מומחה וגם לא נרצה להזמין מומחה מחו"ל? במקרה כזה, אם בית המשפט לא יוותר על הצורך בחוות דעת, הוא עשוי למנות עבורכם מומחה רפואי מטעמו. זה לא פתרון אידיאלי. אותו רופא עשוי שלא להיות ניטראלי.

לסיכום

זה הוא בהחלט אחד הסיבוכים המשמעותיים, בנושא הרשלנות הרפואית, שהוא כשלעצמו נושא מורכב. מעשית, עורך דין טוב יסייע לכם לקדם את העניינים.