עולם ההייטק הוא עולם דינאמי מאוד ומאתגר. למרות שיזמים רבים ועתירי אופטימיות נכנסים אליו כל הזמן, עם חלומות גדולים יותר או פחות, תחום ההייטק הוא לא דבר פשוט. הן מצד ההזדמנויות והן מצד הסיכונים, הוא תובעני למדי ובוודאי מורכב. אלא שמי שעוסקים בתחום זה, על כל קשת הפעילויות שניתן לעשות במסגרתו, לא פועלים לבד או בחלל ריק. לצד המתחרים הרבים שיהיו להם, יש גם גופים שונים אשר מספקים סיוע מסוגים שונים. אחד החשובים שבהם, נקרא רשות החדשנות. מה רשות זו מציעה?

במבט על

רשות החדשנות או "סוכנות החדשנות הישראלית" היא גוף ממשלתי, אשר מסייע ליזמים בתחום הטכנולוגיה ובכל הנוגע לחדשנות. הרשות איננה בדיוק גוף חדש. היא הייתה ידועה בעבר במשך שנים רבות בשם "לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה”. הרעיון הכללי, הוא לקדם את הטכנולוגיה על ענפיה השונים בישראל, מאחר שיש בכך אינטרס לאומי. באופן מיוחד, הרשות מתמקדת כפי ששמה מעיד בחדשנות. כשם שהטכנולוגיה היא מעין "מנוע צמיחה" לכלכלה המקומית, כך החדשנות מהווה למעשה מעין "מנוע הצמיחה" לשוק הטכנולוגיה בכלל. אגב, לא מדובר רק או בהכרח על חדשנות בהייטק. טכנולוגיה יכולה להיות גם מה שמכונה Low tech. ניתן להדגים זאת, דרך תחום החקלאות. חקלאות הוא ענף שבו יש פעילות עסקית רחבה מאוד, וודאי בישראל. מחפשים בו כל הזמן דרכים להתייעל. באופן מסורתי, החקלאות נשענה על טכנולוגיות פשוטות יחסית וכבר כאן ראינו חדשנות פורצת דרך (ברמה עולמית אגב) שיוצאת מישראל. הכוונה להמצאת הטפטפות, שמישראל התפשטה ביישום המסחרי שלה לכל העולם. ניתן לתאר זאת כ-Low Tech, אם כי מתוחכם וחשוב. אלא שטכנולוגיה בחקלאות לא נעצרת בכך והדבר נכון גם בהקשר חדשנות והמצאות. כל חקלאי וגם חובב גינון, מכיר כיום למשל את נושא מחשבי ההשקיה. רשות החדשנות משתלבת בתמונה, בכך שהיא מציעה אוסף כלי עזר שונים ליזמים טכנולוגיים, אשר מסייע להם לעשות את הצעדים הראשונים ולא רק.

 

 

כיצד היא מסייעת

רשות החדשנות מציעה ליזמים מבחר "זירות" מסוגים שונים, שבהן הם יכולים להסתייע בהתאם לנסיבות. היבט חשוב מאוד של סיוע זה, הוא סיוע כספי שמגיע כמענקים למחקר ופיתוח. משלים אותו הסיוע עם חממות טכנולוגיות ומעבדות. עוד כלי שבו הרשות עושה שימוש, הוא הצגת "קול קורא" מפעם לפעם באתרה. אלה פרסומים אשר דומים למכרזים, אך זה לא בדיוק מכרז. מדובר שם באופן כללי, על פנייה לציבור לגבי שיתופי פעולה בין גופים ויוזמות מסוגים שונים. היזמים אשר מצליחים להקים בעזרת הרשות עסק יציב ומניב הכנסות, מעבירים לרשות תמלוגים, אשר משמשים אותה לתמיכה ביוזמות חדשות וכן הלאה.

אוסף הזירות

ימחיש את הדברים ויסייע להבין באופן מעשי, אם נעבור על רשימת ה"זירות" שהרשות מפעילה:

לסיכום

ליזמים טכנולוגיים חשוב ומומלץ מאוד להכיר את רשות החדשנות.