בנק ישראל, כמו בנקים מרכזיים אחרים, מעלה את הריבית כדי לסייע בשליטה באינפלציה ולייצב את הכלכלה, לא רק כאן בישראל אלא בכל רחבי העולם. כאשר האינפלציה גבוהה, הבנק המרכזי יעלה את הריבית כדי לייקר את ההלוואות, מה שיכול להאט את הצמיחה הכלכלית, ולהקטין את הביקוש לסחורות ושירותים. בשל כך, העלאת הריבית יכולה לעזור להוריד בחזרה את האינפלציה סבירה ומאוזנת. בסיוע מצד עידו עוז מומחה למשכנתאות ערכנו בעבורכם סקירה המציגה את ההשפעות של העלאת הריבית, ומהי התחזית לשנה הקרובה.

כיצד המדיניות של העלאת הריבית משפיעה על ציבור נוטלי המשכנתאות?

העלאת הריבית היא פעולה שנוקט בנק ישראל לטובת להעלאת הריבית, על מנת לשלוט באינפלציה ולייצב את הכלכלה שחווה טלטלות עזות בעקבות מגוון רחב של סיבות, החל מהחזרה לשגרה אחרי מגפת הקורונה ועד המלחמה באוקרינה אשר משפיעה על המצב הכלכלי של מדינות רבות ברחבי האירופה, בעקבות עליית מחירי הסחורות והשינוע. כאשר נגיד בנק ישראל מעלה את הריבית במשק, עידו עוז מציין כי הפעולה הזו מייקרת את ההלוואות, מה שיכול להשפיע משמעותית על שוק המשכנתאות. אחת ההשפעות המיידיות של העלאת ריבית על שוק המשכנתאות היא שהיא מייקרה ללווים את נטילת המשכנתא. הסיבה לכך היא שהריבית על משכנתא קשורה ישירות לשיעור הקרנות שנקבעו על ידי בנק ישראל. כשהריביות עולות, גם הריבית על המשכנתא עולה, מה שאומר שהלווים צריכים לשלם יותר ריבית לאורך חיי ההלוואה. זה יכול להקשות על חלק מהלווים, מכיוון שהם לא יוכלו לעמוד בתשלומים החודשיים הגבוהים, בייחוד אם מדובר במשכנתא שנמצאת במסלול של צמוד מדד, או לאור מצוקה כלכלית.

השפעות על שוק הדיור

הנושא של עליית המחירים בשוק הדיור בישראל הוא אחד מהנושאים הבולטים שעל סדר היום הציבורי. אם בעבר ציבור נוטלי המשכנתאות היו זקוקים להון ראשוני נמוך באופן יחסי, כיום בעקבות עליית מחירי הדיור, החלום לרכישה של בית הפך לחלום רחוק בעבור מיליוני ישראלים. השפעה נוספת של העלאת ריבית על שוק המשכנתאות כוללת גם את קירור שוק הדיור. כשהריבית עולה, זה מייקר ללווים לקחת משכנתא, מה שיכול להפוך את המשכנתא לפחות אטרקטיבית לרכישה של בית. עידו עוז מסביר כי הפעולה של העלאת הריבית יכול להוביל לירידה בביקוש לדירות, מה שעלול לגרום לירידה במחירי הדירות ולהאטת המכירות. בנוסף, מדובר במהלך שעשוי להקשות על בעלי בתים למכור את הנכס. במקרה כמו זה, לציבור הרוכשים יש תנאים טובים יותר להתמקח ולנהל מו"מ שיכול להפחית את גובה התשלום הראשוני, ובהתאם לכך גם את גובה המשכנתא.

 

 

מה הצפי לשנה הקרובה?

קשה לחזות בדיוק מה יקרה עם מדיניות העלאת הריבית בשנה הקרובה, שכן היא תלויה בגורמים שונים כמו צמיחה כלכלית, אינפלציה ואירועים גלובליים. יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון כי נכון לעכשיו אין צפי להפחתה של הריבית אלא להפך, רצוי להתייעץ לגבי לקיחה של משכנתא עם יועץ המתמחה בתחום ויכול לספק לכם תמונת מצב הלוקחת בחשבון את מצבם, רגע לפני שמחליטים למחזר את המשכנתא או לקחת משכנתא חדשה.

לסיכום

עליית ריבית עלולה להקשות על הלווים להחזיר את המשכנתאות על ידי ייקור התשלומים החודשיים וכן על מוכרים, בעקבות מיעוט קונים. מדובר בהחלטה משמעותית המשפיעה על המשק הכלכלי במדינת ישראל בדומה למדינות אחרות בעולם, ועל כן התעדכנות עם גורמי מקצוע כמו יועץ משכנתאות היא הכרחית.