קניות באינטרנט

היכולת להזמין מוצרים מחו"ל נגישה כיום לכול אחד, בקלות דרך האינטרנט. היא מספקת אפשרויות רבות מאוד ומשלימה את אפשרויות הרכישה המקומיות, ליצירת "גן עדן של צרכנים" ממש. כאשר משתמשים באפשרות זו ביעילות, היא עשויה לאפשר לנו לחסוך לא מעט כסף, באמצעות רכישת מוצרים במחירים נוחים במיוחד. מצד שני, יש גם הוצאות מיוחדות על תהליך הרכישה מחו"ל, אשר עשויות לייקר אותו. מהן ההוצאות בהן מדובר? והאם זה משתלם בסופו של דבר?

אפשרויות רבות ואותיות קטנות

יש כיום אינספור מקורות ברחבי רשת האינטרנט, אשר ניתן להזמין מהם מוצרים שונים. מגוון אדיר, מכול רחבי העולם. מחומרי גלם ועד מוצרים שלמים, בין אם זה מוצרים נפוצים כמו ביגוד, פריטים יוצאי דופן שאתם לא מוצאים בארץ, מוצרים בהזמנה אישית עבורכם, חפצים נדירים ממכירות פומביות ועוד. בין השאר, ישנם אתרי ענק לנושאים כאלה, אשר מרכזים תחומי משנה במגוון רחב. אתר עלי אקספרס הוא דוגמה בולטת לכך וישראלים רבים מחפשים בו "מציאות" לרכישה מסין. לצד האפשרויות הרבות וההוזלה האפשרית בצידן, יש גם פרטים רבים לברר, שעשויים להשפיע על המחיר. עלויות משלוח מושפעות מגורמים רבים וחשוב לקחת זאת בחשבון ולבדוק היטב במה המשלוח כרוך. רק בהתאם לכך, תוכלו לענות לעצמכם במדויק על שאלת השאלות – האם זה משתלם?

פטור מתחת 75 דולר

נתחיל בחדשות הטובות: על יבוא אישי של מוצרים בשווי של עד 75 דולר, אין כול מס. זאת, כול עוד הם אינם מוצרי טבק או אלכוהול. בהתייחסות לשווי המוצרים, לא כוללים עלויות הובלה ועלויות ביטוח. נקודה מעניינת שכדאי לקחת בחשבון: חבילות מאותו מקור, אשר נשלחות אליכם אחת אחרי השנייה, עשויות להיחשב על ידי הרשויות כמשלוח אחד לצרכי חישוב המס. מדובר על חבילות אשר נשלחות בהפרשי זמן של עד 72 שעות. למשל, שלוש חבילות שבכול אחת מוצרים בשווי נמוך מ-75 דולר (משמע – פטור ממס), עשויות להיחשב כמשלוח אחד של 225 דולר ולדרוש תשלום מס.

75-500 – בלי מכס, עם מע"מ ואולי מס קניה

מעל 75 דולר ועד 500 דולר, לא משלמים מכס (מלבד מוצרי טבק או אלכוהול), כן משלמים מע"מ (17%) ועשויים להידרש לשלם גם מס קניה. חשוב לשים לב, שאם נדרשים לשלם, אז הסכום שמשלמים בפועל הוא אחוז מסוים מתוך עלות המוצר + עלות המשלוח + הביטוח (אם יש). לא מעלות המוצר בלבד.

500 עד 1,000 – עם מע"מ ואולי מכס ומס קניה

יבוא מוצרים בשווי 500 עד 1,000 דולר חייב בתשלום מע"מ ועשוי להיות חייב גם בתשלומי מכס ומס קנייה.

הסכום שמשלמים, מבוסס על עלות המוצר + המשלוח + הביטוח.

מעל 1,000 דולר – יבוא מסחרי

יבוא מוצרים בשווי של מעל ל-1,000 דולר או יבוא מוצרי טבק ואלכוהול, מחייב בתשלום מע"מ. מבחינת מכס ומס קניה, תהיו במקרה זה כבר בקטגוריה של "יבוא מסחרי" (וזה נושא אחר בפני עצמו) והשאלה האם וכמה תשלמו תהיה בהתאם. גם כאן משלמים בפועל לפי עלות המוצר, המשלוח וגם הביטוח.

עוד על התשלום

התשלום מתבצע לרוב בקבלת החבילה, בין אם זה בדואר או משליח של חברות בלדרות.

רשות המיסים מציעה באתרה "מחשבון מסי יבוא למוצרים ביבוא אישי" וכן " טבלת מסי יבוא מרוכזים".

לסיכום

מדובר בנושא רב פרטים ושיקולים. עם זאת, השיקולים מצטמצמים, בהתאם לסוג הדברים שאתם רוכשים וסכומי הרכישה. בשורה התחתונה, ככול שתבצעו יותר רכישות מחו"ל דרך האינטרנט, כך תשפרו את הבנתכם ומיומנותכם בכך.